Gedroogd fruit - de klassieker
De methode van drogen is niet alleen de absolute standaard vandaag, maar ook de oudste vorm van fruit drogen. Vroeger vielen dadels, druiven of vijgen van de bomen en werden gedroogd door de hitte van de zon. Tegenwoordig wordt het fruit geoogst of verzameld en gedroogd.
Om fruit te dehydrateren, wordt het gedroogd in speciale ovens of dehydratoren op lage warmte. Afhankelijk van de grootte van het fruit wordt het in zijn geheel gedroogd of in kleinere stukjes of reepjes. Het is belangrijk dat het fruit elkaar niet raakt tijdens het drogen, anders gaat het aan elkaar plakken. Door het drogen verliest het fruit water, terwijl het suikergehalte hetzelfde blijft. Hierdoor smaken ze veel intenser. Ze kunnen gedroogd worden bij temperaturen tussen 0 en 70 °C. Maar let op: als de temperatuur te hoog is, verliest het fruit zijn smaak, aroma en vitaminen. Daarom gebruiken we een zacht droogproces voor ons fruit. Als het watergehalte nog maar ongeveer 20% is, kunnen ze in zakken worden gedaan! Leuk weetje: Tien kilo appels krimpt na verwerking tot één kilo appelringen.
Andere fabrikanten voegen zwavel of conserveringsmiddelen toe aan gedroogd fruit om een levendige kleur te garanderen en rotting te voorkomen. Maar omdat het droogproces al voor een groot deel bijdraagt aan het conserveringsproces, heeft zwavel maar een klein effect. Daarom gebruiken we geen additieven in ons gedroogd fruit - appelringen, kaki's, mangoreepjes en nog veel meer.
Gepofte vruchten met die extra crunch!
In plaats van popcorn en flips, poften we ons fruit gewoon graag! En het gaat vrij snel. Het fruit wordt vacuüm verhit en het water wordt binnen 1 tot 3 minuten verwijderd. Dit verdampt explosief door de plotselinge drukverandering en "poef", het fruit zwelt een beetje op en stolt in deze staat. De verwijdering van al het water zorgt voor een luchtig knapperig effect wanneer het fruit wordt gegeten. Met KoRo-producten kun je al je favoriete fruit, zoals bananen, mango en ananas, kopen als gepofte versie met dat extra knapperige effect.
Vriesdrogen - het speciale proces
Wanneer fruit gevriesdroogd wordt, verandert de vorm eigenlijk maar een klein beetje. Dit komt door het speciale proces dat we gebruiken: sublimatie. Dit proces vindt zijn oorsprong in de scheikunde en betekent dat bevroren water onmiddellijk verandert van een vaste naar een gasvormige toestand wanneer het zich in een vacuüm bevindt. De vloeibare fase wordt gewoon overgeslagen.
Het fruit wordt geconserveerd door het te vriesdrogen en vervolgens bij lage temperaturen in te vriezen. Er wordt dan een vacuüm gecreëerd met hitte en het bevroren water verandert direct in waterdamp. Hierdoor kunnen we bijna al het water uit het fruit verwijderen zonder de vorm te veranderen. Afhankelijk van het fruit kan vriesdrogen wel 24 uur duren - het kost dus veel tijd en energie. Daarom is gevriesdroogd fruit ook duurder dan gedroogd fruit. Maar het is het wachten waard: het is verreweg de zachtste methode, omdat de kleur, vorm, smaak en voedingswaarden in hoge mate behouden blijven in vergelijking met de gedroogde versie. Gevriesdroogde frambozen, perzik- en aardbeienplakjes zijn daarom ook ideaal als smaakvolle, decoratieve topping.