Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
🗓 2019-07-24 👤 Sarah Klein

Hemlagad glass

Sommar, sol och en svalkande glass - det gör dagen perfekt! Ta reda på hur du gör din egen glass i den här artikeln.

Hemlagad glass

Om du redan har provat alla smaker i glassbaren runt hörnet eller vill göra din egen glass, berättar vi här hur du gör.

Vet vad den innehåller

Fördelen med att göra sin egen glass är uppenbar: du bestämmer vad glassen ska innehålla och vilken smak den ska ha. Oavsett om det är vattenis, parfait, sorbet, mjölkis eller färgglada iskreationer - du är chefen och kan släppa loss.

Basen - vatten- eller mjölkglass?

Alla glassar är inte likadana. Även om både vattenbaserad och mjölkbaserad glass är kall, tillagas de på olika sätt och kräver olika ingredienser och tillagningstekniker. Du måste därför bestämma dig först: Föredrar du en lätt vattenglass eller den krämiga mjölkglassversionen?

Klassisk och enkel: vattenglass

Vattenglass är mycket lätt att göra. Som namnet antyder är den grundläggande ingrediensen vatten. Vad du sedan tillsätter är helt upp till dig. Det smakar till exempel gott om du mosar 300 gram färsk frukt till en mosig konsistens. Bär eller exotiska frukter som mango är lämpliga för detta. Blanda den resulterande fruktblandningen med vatten tills den har en flytande men ändå lite krämig konsistens, liknande pumpasoppa. Du kan söta glassen efter smak, till exempel med socker, panela, agavesirap eller - för de kalorimedvetna - med xylitol eller erytritol. Häll sedan blandningen i en lämplig behållare. Om du vill kan du också sticka in en pinne i den. Ställ sedan in alltihop i frysen i minst 6 timmar.

Krämig & mångsidig: mjölkglass

Mjölkglass smakar underbart krämigt och svalkar under varma dagar. Grundreceptet kräver 500 ml mjölk (helst fullfet) och 300 ml grädde. För en bra konsistens är det också lämpligt att använda 2 till 3 ägg - men det behöver du inte. Blanda allt väl med ca 200 gram socker eller annat sötningsmedel och frys. För smakvarianterna kan du tillsätta andra ingredienser efter önskemål.
För en mager chokladglass kan du t.ex. blanda i chokladdroppar gjorda av xylitol, kakaobönor eller kakaonibs. Riven kokosnöt, mangobitar och en tesked ingefärspulver ger till exempel en exotisk touch.
Om du är trött på tråkiga standardsmaker kan du prova mer ovanliga kombinationer. Basilika, mynta, ingefära eller kardemumma är lämpliga för en spännande smak och gör t.ex. citronglass mer spännande och intensiv.
Du kan också använda nyponpulver, acerolapulver eller acaipulver för att ge din glass en fyllig färg. Särskilt extravagant blir det om du t.ex. vill göra rödbetsglass och använder färska rödbetor eller vårt rödbetspulver. Tillsätt lite sesamfrö och en sked tahini.
Ännu galnare blir det om du trollar fram blå glass med spirulinapulver. Det ser inte bara spännande ut, det smakar också fantastiskt.

Vegansk glass

Även veganer kan enkelt göra en krämig glass och låta pulvret, kryddorna och fruktkombinationerna flöda. Istället för mjölk-, grädd- och äggblandningen använder du helt enkelt bananer! Mycket mogna bananer är bäst för detta. Skär dem i små skivor och lägg dem i en fryspåse över natten. Mixa sedan bananskivorna och blanda dem med t.ex. mandelsmör, jordnötssmör eller cashewsmör. Några skedar chiafrön passar också mycket bra här. Toppa med bananchips och din veganska glass är klar.
(Vegan) yoghurt är också utmärkt att frysa. Garnera med bär, torkad frukt eller nötter och du har också en utmärkt glassupplevelse.

Matchande produkter