🗓 16-07-2019 👤 Laura Wittmann

Sushi - doe het zelf

Dit artikel helpt je om je eerste sushi zelf te maken. We geven je ook een paar ideeën om je maki wat pittiger te maken.

Sushi - doe het zelf

Ten eerste: niet alle rijst is geschikt voor sushi. Vooral rijst met een hoog zetmeelgehalte maakt het plakkerig en je sushi-rolletjes zullen niet gemakkelijk uit elkaar vallen.

Wat is sushi?

In Japan is sushi koude en gezuurde rijst die meestal gevuld of belegd is met vis. De rijsthapjes kunnen ook groenten, ei of zeewier bevatten. Er zijn nu ook veel sushigerechten met vlees. Niet alleen de ingrediënten kunnen gevarieerd worden - ook de vorm van het koude hoofdgerecht is verschillend. De bekendste zijn de rijstrolletjes (maki) en de gevulde rijstballetjes (nigiri). In dit artikel richten we ons voornamelijk op maki sushi.

Wat hebt u nodig?

Voordat u begint, raden we u aan een bezoek te brengen aan de Aziatische levensmiddelenwinkel. De belangrijkste basisingrediënten voor een sushiavond moet u van tevoren kopen. Naast de volgende lijst zijn dat ook een sushi-rolmatje en eetstokjes. Natuurlijk kunt u uw sushi ook met een vork of uw handen eten als u geen ervaring hebt met eetstokjes.

Sushirijst

Rijst is als het ware HET hoofdingrediënt van sushi. Je kunt het beste speciale sushirijst gebruiken. Omdat het erg kleverig is, kunt u het gemakkelijk vormen. Als alternatief kunt u ook bepaalde soorten rondkorrelige rijst gebruiken, zoals nishiki of kome.

Rijstazijn

Rijstazijn wordt gebruikt als smaakmaker voor de rijst. Dit wordt gemengd met een beetje suiker en zout voordat het door de rijst wordt geroerd. (Ongeveer 100 ml rijstazijn, 2 el suiker en een beetje zout per 500 g susirijst).
Als je de rijstazijn bent vergeten bij het boodschappen doen, kun je ook een vervanger maken met een mengsel van witte azijn en sojasaus. Je kunt ook een combinatie van appelciderazijn en witte wijn gebruiken of witte balsamicoazijn verdunnen met een beetje water.

Noribladeren

Het groene laagje dat de rijst in de maki bedekt, is zeewier. Ze worden gedroogd en in dunne vellen geperst.

Wasabi

Wasabi mag niet ontbreken op tafel! De pittige groene pasta wordt voor het eten op de sushihapjes gesmeerd. Je kunt wasabi kopen als kant-en-klare pasta of als poeder. Met de gepoederde versie hoef je er alleen een beetje water door te roeren om het de typische romige consistentie te geven.

Gari

Gari is ingemaakte gember. Het smaakt zoetzuur en wordt gebruikt om de verschillende rijsthapjes te neutraliseren.

Sojasaus

Net als wasabi is sojasaus bedoeld als extra smaakmaker. Het wordt in een kommetje gedaan waarin de sushihapjes voor het eten worden gedoopt.

Sesamzaadjes

U kunt de sesamzaadjes voor uw sushi zelf roosteren of ze al geroosterd kopen. Ze zijn geen must in elk sushirecept, maar ze geven smaak aan een makirol.

Vulling naar keuze

Vissushi is bijzonder populair. Zalm, garnalen, tonijn, paling, inktvis, makreel, krabvlees, kaviaar, mosselen en krab worden hier voornamelijk gebruikt.
Versheid is bijzonder belangrijk! De vis in sushi is namelijk meestal rauw. U kunt de vis het beste van tevoren bij de visboer bestellen, met de vermelding dat de vis voor sushi wordt gebruikt. Je moet het ook op dezelfde dag verwerken en ervoor zorgen dat de koudeketen niet wordt verbroken. Als je niet van rauwe vis houdt, kun je ook gerookte vis gebruiken.
Vleesliefhebbers kunnen ook vlees zoals kip, rundvlees of varkensvlees gebruiken in plaats van vis.
Om je sushi zo gevarieerd mogelijk te laten smaken, kun je naast vis of vlees ook groenten toevoegen. Wortelen, (shiitake)champignons, avocado, komkommer, radijs of pompoen zijn bijzonder populair. Tofu of omelet kan ook worden gebruikt in je sushirol.
Trouwens: als je een half norivel gebruikt en er naast de rijst maar één ingrediënt op doet, heet dit hoso-maki. Dikke rollen met een heel vel zeewier en meerdere ingrediënten worden futo-maki genoemd. Er zijn ook veel andere sushivormen - in onze sushi-instructies richten we ons alleen op hoso en futo maki:

Uw eigen maki-rol maken

Voordat u begint: Wanhoop niet als uw eerste sushipogingen niet zo uitpakken als u zich had voorgesteld. Sushichefs in Japan ondergaan bijna tien jaar training! Maar ook u kunt uw eigen rollen maken met deze stappen. Het wordt elke keer een beetje beter.

Stap 1: Kook en koel de rijst

500 g rijst is ongeveer genoeg voor 4 personen. U moet de rijst ruim van tevoren koken, want de rijst kan pas tot sushi worden verwerkt als hij koud is.
Kook de sushirijst eerst volgens de gebruiksaanwijzing en laat hem dan volledig afkoelen. Dit gaat iets sneller als u het uitspreidt op een koude bakplaat. De rijst moet vervolgens worden gemengd met de rijstazijn of het vervangingsmengsel. Je kunt hiervoor het beste je handen gebruiken.

Stap 2: Bedek het norivel

Leg nu een heel of half norivelletje op de bamboemat. De gladde kant moet naar beneden wijzen. Leg het norivel zo op de mat dat het dichter bij je ligt en je wat ruimte hebt tot de rand. Je kunt ongeveer de helft van het norivel bedekken met rijst - gebruik niet te veel zodat het makkelijker te rollen is. Je kunt een beetje wasabi aan de rijst toevoegen als je dat lekker vindt. Je kunt nu je ingrediënten erop leggen. Nogmaals, minder is meer!

Stap 3: Rol het norivel op

Voordat je het groene vel helemaal oprolt, raden we aan om het uiteinde te bevochtigen met een beetje water. Dit helpt u om de sushirol beter te sluiten. Begin aan de kant met de ingrediënten en rol het vel op tot het einde, druk het lichtjes aan.

Stap 4: Snijd de rol

Zorg dat u een scherp mes in huis hebt voordat u de rol gaat snijden. Afhankelijk van hoe groot je je sushihapjes wilt hebben, kun je de rol in kleine stukjes snijden. Je maki is klaar!
Een kleine tip: als je het mes vochtig houdt met een beetje water, glijdt het makkelijker door de rol.

Drie ideeën voor meer smaak

Er zijn ongelooflijk veel verschillende recepten en combinatiemogelijkheden in de wereld van sushi. Maar als je genoeg hebt van de basis maki roll, kun je deze heerlijk en gemakkelijk aanpassen.

Fruitige sushi

Met het oog op de zomer kunt u ook fruit in uw rollen verwerken. Papaja, mango of ananas zijn hiervoor geschikt. Ze passen ook goed bij hartige componenten en geven de rijsthapjes een zoetzure toets.

Kleurrijke sushi

U kunt een vleugje kleur aan uw sushi toevoegen. De makkelijkste manier om dit te doen is door de rijst te kleuren. Het ziet er bijzonder cool uit als je rode biet, blauwe spirulina of geel kurkumapoeder gebruikt.

Zoete sushi

In plaats van hartige sushi kun je ook een zoete versie proberen. Vervang het rijstazijnmengsel door kokosmelk en kokosbloesemsuiker en laat het norivelletje bij het rollen gewoon weg. In plaats daarvan raden we aan om huishoudfolie op het bamboematje te leggen, zodat je gemakkelijker kunt rollen zonder het norivelletje. Je kunt de zoete rijst afwerken met fruit naar keuze. (Geroosterde) kokossnippers of noten passen hier bijzonder goed bij. Als je trek hebt in chocolade, kun je cacaopoeder of cacaonibs door de rijst mengen.
In plaats van sojasaus zou je een schaaltje ahornsiroop op tafel kunnen zetten en notenboter naar keuze in plaats van wasabi. Zeker iets nieuws!

Bijpassende producten