Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
🗓 25-03-2025 👤

Maak je eigen jam

Maak je eigen jam - gebruik fruit en een leuk cadeau-idee.

Maak je eigen jam

De oogsttijd nadert langzaam en daarmee ook de nazomerfruitovervloed. Appels, peren en pruimen rijpen naast veel ander fruit en hangen in grote hoeveelheden aan bomen en struiken - klaar om opgegeten te worden. Maar niemand kan ze allemaal tegelijk eten. De vraag is dus: wat doe je met al het fruit in de tuin? Een van de vele antwoorden is: jam! In dit artikel lees je hoe je zelf jam kunt maken en waar je op moet letten.


Het belangrijkste ingrediënt: fruit


Voor je jam heb je fruit naar keuze nodig. Zorg ervoor dat je fruit gebruikt dat in perfecte staat is - dit verlengt de houdbaarheid van je jam. Het is het beste om het fruit eerst goed schoon te maken en alle delen te verwijderen die niet in je jam terecht mogen komen, zoals pitjes, schillen of steeltjes. Als je last hebt van de kleine pitjes, bijvoorbeeld in het geval van rode bessen of frambozen, kun je het fruit door een zeer dunne zeef drukken. Groot fruit kun je in stukken snijden, raspen of pureren.


Fruit en zijn pectinegehalte


Elk fruit heeft een natuurlijk pectinegehalte. Pectine zorgt ervoor dat de vruchtenpulp geleert, d.w.z. dat het zijn typische consistentie krijgt. Hoe meer pectine het fruit bevat, hoe makkelijker je jam zal geleren. Vruchten met een hoog pectinegehalte zijn bijvoorbeeld Bosbessen, appels, kweeperen, citrusvruchten, kruisbessen en zwarte bessen. Peren, frambozen, pruimen, abrikozen, sleepruimen en rode bessen hebben bijvoorbeeld een gemiddeld pectinegehalte. Ananas, aardbeien, vijgen, kersen, vlierbessen en druiven bevatten slechts kleine hoeveelheden van deze stof. Je kunt het geleerproces dus bevorderen door simpelweg het juiste fruit te kiezen.


Jam zoeten


Suiker maakt de jam niet alleen zoeter, maar conserveert hem ook. Je kunt de suiker natuurlijk ook helemaal weglaten, maar dit zal de houdbaarheid aanzienlijk verkorten. Er bestaat speciale suiker voor het maken van jam - gelerende suiker. Dankzij de pectine die het bevat, ondersteunt deze suiker ook het geleerproces van de fruitmassa tijdens het koken. Dit betekent dat ongeacht het soort fruit en het natuurlijke pectinegehalte, de jam zal geleren dankzij de gelerende suiker. Geleisuiker is verkrijgbaar in verschillende soorten, die verschillen in hun pectinegehalte. Afhankelijk van de instructies op de verpakking is de verhouding tussen fruit en suiker bij het maken van je jam 1:1, 2:1 of 3:1.Als je alleen gewone huishoudsuiker bij de hand hebt, kun je toch jam maken. Dit houdt in dat je je jam kookt tot hij geleert door de pectine in het fruit. Dit werkt het beste met fruit met een hoog pectinegehalte.Het is mogelijk om het geleerproces te bevorderen met bepaalde ingrediënten: Gebruik extra pectine of andere geleermiddelen zoals agar agar, guargom of psylliumschillen in poedervorm. Een beetje limoen- of citroensap kan ook helpen.Je kunt ook honing, xylitol, erythritol of ahornsiroop gebruiken om te zoeten in plaats van suiker.


Doe-het-zelf: Basisrecept met inmaaksuiker


Je hebt 500 g fruit naar keuze klaargemaakt en wat inmaaksuiker gehaald - dan is het tijd om te beginnen. Doe het fruit in een pan met de hoeveelheid suiker die op de verpakking staat. Kook het mengsel van fruitstukjes en inmaaksuiker op een middelhoog vuur onder voortdurend roeren tot een puree. Het kookproces mag niet te lang duren zodat de kleur en smaak niet verloren gaan. Zodra het mengsel dik van de lepel druipt, kun je het direct in geschikte potten gieten en de deksels erop doen. Om de hoeveelheid bacteriën en ziektekiemen in de pot te minimaliseren, raden we aan om de potten tot de rand te vullen met de jam. Zodra het deksel gesloten is, draai je de jampot ondersteboven en laat je hem ongeveer een half uur staan. Hierdoor wordt de resterende lucht door het hete mengsel naar boven geperst en wordt het geconserveerd. Idee: Probeer dit basisrecept eens met 300 g appels, 200 g peren, inmaaksuiker (verhouding tot fruit afhankelijk van variëteit) en gedroogde gojibessen.


Doe-het-zelf: Jam met psylliumschillen


Ook hier heb je 500 g fruit naar keuze nodig, dat je klaarmaakt en snijdt. Je hebt ook 2,5 theelepel psylliumschilpoeder nodig (optioneel: maal de psylliumschillen fijn in een blender met hoge snelheid) en het sap van twee limoenen - voeg suiker of een zoet alternatief toe als je dat liever hebt. Kook het fruit in een pan en laat het ongeveer 5 minuten sudderen. Roer dan het psylliumschilpoeder en citroensap (en optioneel zoetmiddel) er ongeveer 1 minuut door tot het mengsel begint in te dikken. Giet in potten en ga verder zoals voor het basisrecept met inmaaksuiker.Idee: Probeer dit recept eens met pruimen, kaneel, ahornsiroop en walnoten - heerlijk!


Doe-het-zelf: Jam met guarpitmeel - zonder verwarmen


Jam zonder koken? Het is mogelijk! Het voordeel van guarpitmeel is dat het ook koude ingrediënten bindt. Het enige wat je hoeft te doen om je jam te maken is de ingrediënten door elkaar mengen. Voor 500 g fruit heb je ruim 10 ml limoensap nodig en ongeveer 4 g guarpitmeel. Pureer het klaargemaakte fruit met het limoensap tot een fijne pasta. Voeg nu beetje bij beetje de guarpitmeel toe en pureer het mengsel nogmaals. De guarpitmeel heeft een bindende werking en zorgt voor de juiste consistentie. Als je stukjes in je jam wilt, kun je die er nu doorheen mengen. Klaar is kees! Dit recept is geschikt om meteen op te eten, want deze jam is niet zo lang houdbaar als de ingekookte versie. Bewaar hem dus in de koelkast.Idee: Wat dacht je van een mix van mirabelpruim en vanille?


Extra ingrediënten: Kruiden, superfoods en co


In theorie en in de praktijk kun je allerlei jamcombinaties uitproberen. Kruiden zoals gemberpoeder, vanille, kaneel, kruidnagel of nootmuskaat zullen je helpen. Superfoods, noten en gedroogd fruit kun je er ook gewoon doorheen roeren tijdens het koken. Kruiden en bloemen geven gewone jam ook een heel speciale smaak. Citroenmelisse, rozemarijn, salie, tijm, basilicum, lavendel, lindebloesem of rozenblaadjes zijn allemaal geschikte smaakmakers. Een paar druppels bakaroma kunnen je jam ook pittiger maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van bittere amandel of rum?Als je van experimenteren houdt, kun je ook groenten in je zoete jamrecepten verwerken. Wortelen, pompoen of courgettes zijn hiervoor geschikt.

Bijpassende producten