🗓 28-10-2019 👤 Anna-Lena Jacques

Maak je eigen geroosterde amandelen

Naast suikerspin en popcorn zijn geroosterde amandelen waarschijnlijk een van de populairste snoepjes op kermissen. Vooral op kerstmarkten genieten bezoekers van de knapperig-zoete lekkernij, het liefst nog warm. Als de volgende markt nog ver weg is en je niet langer kunt wachten, ontdek dan nu hoe je ze zelf thuis kunt maken.

Maak je eigen geroosterde amandelen

Waar komen amandelen vandaan?

De belangrijkste amandelproducerende landen zijn de VS en Spanje. In 2017 werd wereldwijd in totaal 2.239.697 ton amandelen geproduceerd. Er worden honderden verschillende variëteiten geteeld. De populairste variëteiten zijn onder andere: Nonpareil, Carmel, Larguetta en Valencia. Deze verschillen voornamelijk in grootte, smaak en textuur van de schil. Je kunt hier meer te weten komen over de variëteiten in het gedeelte "Van experts voor experts".

Amandelen zitten boordevol voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, vitamine B2, magnesium en mangaan. In Duitsland zou de helft van alle mannen en vrouwen te weinig vitamine E binnenkrijgen. Dus ga voor de amandelen!

Hoe lang bestaan geroosterde amandelen al?

Geroosterde amandelen doken voor het eerst op in een oud document uit 1871. Het beschreef de kunst van het amandelen roosteren. Naast amandelen zijn suiker en water de basisingrediënten. Dit alles wordt gemengd totdat de noot karamelliseert en er zich een zoet laagje omheen vormt. De zoete snack stond aanvankelijk bekend onder de term "Weense amandelen ", die vandaag de dag nog steeds soms wordt gebruikt.

Hoe maak ik geroosterde amandelen?

Traditioneel worden geroosterde amandelen gekarameliseerd in een pan. Je kunt ze echter ook in de magnetron maken. Wij hebben gekozen voor de klassieke versie.

Geroosterde amandelen uit de pan


  • 200 g huishoudsuiker
  • 100 ml water

Doe de suiker, het water en de kaneel in een pan en breng aan de kook. Voeg dan de amandelen toe en blijf sudderen, onder voortdurend roeren, tot de suiker opdroogt. Leg de amandelen tot slot op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid ze een beetje uit zodat ze goed kunnen afkoelen.

Tip: Zorg ervoor dat je ongepelde amandelen gebruikt, want de suiker blijft alleen aan het velletje plakken!

Hoe maak ik mijn geroosterde amandelen pittiger?

Als je geroosterde amandelen te saai vindt, kun je ze opleuken met kaneel, vanille, chocolade, cacao, geraspte kokos of zelfs hartige soja in plaats van suiker. Je kunt ook andere soorten noten gebruiken, zoals macadamia, pinda's, hazelnoten en cashewnoten. Zo kun je een kleurrijk zakje samenstellen dat bij je stemming past. Geroosterde amandelen in verschillende vormen en kleuren zijn ook een geweldig cadeau-idee voor je geliefden!