🗓 03-12-2019 👤 Hannah Rieder

Maak kennis met: Kastanjes en kastanjes

Kastanjes zijn een must op elke kerstmarkt. Maar waarom zou je wachten tot de adventstijd als de keukenmuizen van KoRo je gemakkelijk kunnen vertellen hoe je deze smakelijke traktatie zelf thuis kunt bereiden? En waarom gierig zijn: er staan ook nog wat interessante weetjes over kastanjes bovenop!

Maak kennis met: Kastanjes en kastanjes

Als je kastanjes uiterlijk in de herfst hebt verzameld, kom je erachter dat de kastanjes waar je als kind met tandenstokers figuurtjes van maakte, geen kastanjes zijn waar je van kunt snoepen. Het zijn paardenkastanjes en ze worden beschouwd als oneetbaar en zelfs licht giftig. Afgezien van de vergelijkbare naam hebben ze niets te maken met kastanjes - botanisch gezien behoren ze niet eens tot dezelfde familie.

Diepe duik: tamme kastanjes of kastanjes?

Hoewel de termen tamme kastanje en kastanje vaak door elkaar worden gebruikt, is er een verschil: de kastanje is een gekweekte vorm van de tamme kastanje. De gewone kastanje, of tamme kastanje, is kleiner en ronder dan de kastanje. Ze zijn ook maar aan één kant afgeplat, hebben een donkerdere schil en de binnenste schil is vrij moeilijk te scheiden van het vruchtvlees bij het pellen. Kastanjes daarentegen zijn groter, hartvormig en hebben een platte, driehoekige onderkant. De roodbruine schil is veel gemakkelijker te verwijderen en het vruchtvlees smaakt veel zoeter en intenser. De oogsttijd voor kastanjes en tamme kastanjes begint eind september en kan bij sommige variëteiten tot in december duren.

Vetarme noten

Zou je het geweten hebben? In botanische termen behoren kastanjes tot de notenfamilie. Net als andere soorten noten wordt het eetbare vruchtvlees bedekt door een zaadmantel en een houtachtige, leerachtige schil. In vergelijking met veel andere soorten noten bevatten kastanjes echter heel weinig vet, slechts 2 g per 100 g, terwijl walnoten 65 g bevatten. Met 2 g per 100 g leveren kastanjes ook aanzienlijk minder proteïne dan andere noten. Het vruchtvlees van kastanjes smaakt heerlijk nootachtig en is rijk aan vezels en zetmeel. Leuk weetje: het zetmeelgehalte is 40 procent! Dat is best veel, want aardappelen bevatten bijvoorbeeld maar 15 procent zetmeel, en deze smakelijke lekkernijen staan bekend om hun zetmeelgehalte.

Maar we willen je niet langer laten wachten: zet de gezellige herfstplaylist aan en trek knusse kleren aan - nu gaan we kastanjes maken! En je hebt drie opties:

Bereiding in de oven

Kastanjes of kastanjes worden vaak geroosterd gegeten - net zoals je ze kent van de kerstmarkt. Hoe bereid je ze? Snijd een kruisvormige insnijding in de gebogen kant van de schil tot aan de bruine huid eronder. Afhankelijk van de grootte van de eetbare kastanjes moeten de sneden ongeveer 1,5 cm lang zijn. Let op - het is essentieel om de kruisvormige insnijding te maken om te voorkomen dat er druk in de kastanje ontstaat wanneer deze wordt verhit, waardoor deze zou kunnen exploderen. Je kunt de geprepareerde kastanjes nu weken. Dit heeft als voordeel dat ze wat sappiger blijven ondanks de hitte in de oven. Helaas verschillen de meningen nogal - van 10 minuten in heet water tot 10 uur in koud water. Er zit dus maar één ding op: uitproberen! Zet je oven nu op ventilator en 200 °C - voorverwarmen is niet nodig. Leg de in plakjes gesneden kastanjes op een bakplaat en zet ze ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de inkepingen aanzienlijk wijder zijn geworden en de schil zichtbaar donkerder is geworden. Zodra je ze uit de oven hebt gehaald, kun je de schelpen verwijderen en beginnen met snoepen. Maar wees voorzichtig, de kastanjes zijn van nature heet! Tip: De kastanjes drogen minder uit tijdens het roosteren en blijven lekker sappig als je ook een hittebestendige kom met kraanwater op de schaal zet.

Bereiding in de pan

Snijd in het velletje van de kastanjes zoals al beschreven bij de bereiding in de oven. Leg ze dan direct in de hete pan (zonder vet, zoals in de oven) en rooster ze op een lage temperatuur tot de schil flink opengebarsten is. Draai de pan regelmatig om zodat de kastanjes niet verbranden.

Bereiding in een steelpan

Kastanjes kunnen ook worden gebruikt als bijgerecht bij vlees- en groentegerechten. Om ze in een pot te bereiden, maak je er een kruisvormig sneetje in. Leg ze dan in een pan met licht gezouten water. Kook de kastanjes ongeveer 20 minuten in het water tot de schil opengebarsten is bij de insnijdingen. Giet het water af en laat ze zo afkoelen dat je de schil kunt verwijderen.

Hoewel we zeiden dat je drie opties had, hebben we nog een troef achter de hand: Tamme kastanjes kunnen eigenlijk rauw gegeten worden - maar niet iedereen houdt van de smaak. Durf je het aan en wil je het proberen? Het enige wat je hoeft te doen is de hardnekkige schil verwijderen met een scherp mes om bij het lichtgekleurde, harde vruchtvlees te komen. Rauw smaken kastanjes een beetje als walnoten.

Zit er een worm in?

Maar let op, of je nu rauw of geroosterd van de tamme kastanjes wilt genieten, je moet eerst controleren of ze wormvrij zijn. De noten zijn namelijk gevoelig voor wormen. Je moet er dus op letten dat ze geen wormgaten hebben als je ze koopt. Er is echter ook een test om erachter te komen welke kandidaten aangetast zijn en welke niet: Gooi ze in lauw water - wormvrije kastanjes zinken. Als ze aan het wateroppervlak drijven, zijn ze letterlijk besmet met wormen.

Kastanjes, de keukenallrounder

In het Middellandse Zeegebied waren eetbare kastanjes in vroeger eeuwen zelfs een populair voedingsmiddel. Gedroogd kunnen ze tot twee of drie jaar bewaard worden. Overigens werden ze in poedervorm gebruikt in combinatie met meel om brood te maken. Vandaag de dag is kastanjemeel nog steeds een glutenvrij alternatief voor tarwemeel en dergelijke. Zoals beschreven kunnen tamme kastanjes gewoon geroosterd of gekookt worden. Dankzij hun lage oliegehalte en hoge zetmeelgehalte kun je ze zelfs bereiden als groenten, d.w.z. stoven of stomen. Ze zijn heerlijk in soepen of salades en kunnen verwerkt worden tot jam of puree. Op kerstavond worden ze vaak gebruikt als vulling voor het kerstgebraad of als bijgerecht. Tamme kastanjes worden ook gebruikt in desserts. In gepureerde vorm zijn ze een uitstekend ingrediënt voor taarten, taartvullingen, ijs of dessertroom. Maar natuurlijk hebben we iets bijzonder lekkers voor je bedacht!

Kastanje geluksballen

Je hebt maar vier ingrediënten nodig voor ongeveer 10 balletjes:


Zo werkt het:

  • Doe de ingrediënten in een high-speed blender en - wie had dat gedacht - mix tot er een zacht, deegachtig mengsel ontstaat. Vorm er ongeveer 10 balletjes van en klaar!
  • Plaats de bliss balls ongeveer 10 minuten in de vriezer. Dit is geen must, maar zorgt ervoor dat het chocoladeglazuur op de bliss balls sneller opstijft. Smelt dan de chocolade van je keuze en doop de helft of alles van elke bal erin. Je kunt nu een paar gehakte stukjes pecannoot of geschaafde kokos aan het vloeibare chocoladeglazuur toevoegen.
  • De balletjes zijn meteen heerlijk of als zoete traktatie voor de komende dagen, maar ze zijn ook een geweldig DIY-cadeau voor Kerstmis.